De A van ‘aging’, de B van ‘burning’ en toch genieten van de zon

Heeeeeerlijk om de zon weer te voelen, die steeds sterker wordt en meer gaat stralen. Als ik buiten ben om hard te lopen of te wandelen met mijn kinderen, geniet ik er echt van. Zon geeft ons leven, doet de natuur groeien en bloeien. En ons mensen natuurlijk. Maar ook geldt meteen: uv-alert!

Heeeeeerlijk om de zon weer te voelen, die steeds sterker wordt en meer gaat stralen. Als ik buiten ben om hard te lopen of te wandelen met mijn kinderen, geniet ik er echt van. Zon geeft ons leven, doet de natuur groeien en bloeien. En ons mensen natuurlijk. Maar ook geldt meteen: uv-alert!

Want zonlicht bestaat deels uit uv A en uv B (uv = ultraviolet). Ook uit uv C, maar dat bereikt ons niet door de dampkring. Hoe zit dat nou met uv A en uv B?

Beide dringen ze door wolken en je velletje, uv A gaat ook door glas. Huidveroudering en huidkanker liggen hierdoor op de loer. Uv A dringt door in de diepere lagen van je huid. Hoewel je er niet van verbrandt, kan ze wel schade aanrichten, zelfs in je dna. Versnelde huidveroudering en huidkanker kunnen gevolgen zijn. Verkleuring en verbranding worden veroorzaakt door uv B. Deze dringt door in je opperste huidlaag, dus het deel van je huid dat je kunt zien. Ook hierbij is er gevaar voor huidkanker.  Voordeel van deze vorm van uv-straling is de aanmaak van vitamine D en daar worden we blij van.

We halen de verschillende soorten uv-straling makkelijk door elkaar en daarom een ezelsbruggetje: uv A heeft de A van ‘aging’, uv B de B van ‘burning’.

 En waarvan hangt de invloed van de straling af? Nou, bijvoorbeeld van de hoogte van de zon en dus de zonnekracht. Hoe hoger de zon staat, hoe krachtiger hij is. Ook het jaargetijde speelt mee. De kracht van de zon is het sterkst in de zomer en vanaf het middaguur tot halverwege de middag. Is het heel bewolkt? Dan komen UVA en UVB er wel doorheen, maar minder dan als er geen wolkje aan de hemel staat.

Daarom is het belangrijk om te kiezen voor zonnebrandmiddelen en, als het even kan,  verzorgings- en make-upproducten met uv-filters. Ze voorkomen verbranding en verminderen de kans op huidveroudering en zelfs huidkanker. Mijn voorkeur gaat uit naar minerale, ofwel anorganische zonnefilters. Ze weerkaatsen de zon, zonder ze te absorberen. Ook irriteren ze de huid het minst en zijn daardoor het meest geschikt voor mensen met een (over)gevoelige huid en voor kinderen. Daarom ben ik ook zo blij met de zonneproducten van Annemarie Börlindt. Mijn gezin en ik gebruiken dit merk al sinds in het heb opgenomen in Elina’s Salon en zijn er nog steeds blij mee. In al die jaren zijn we nooit verbrand en dat doet onze huid goed.

Ook mijn make-up merk Jane Iredale verwerkt zonbescherming in verschillende producten, bijvoorbeeld in de  Pure Pressed Base Mineral Foundation zit, die een beschermingsfactor sfp 25 heeft. Een heerlijke, hydraterende foundation die je huid hydrateert en je een fantastische uitstraling geeft. Niet voor niets is het in mijn salon de aanbieding van de maand april.

Nu ben je er niet door alleen te letten op de hoogte van de beschermingsfactor, de spf. Die biedt namelijk alleen bescherming tegen uv B-stralen, dus tegen de B van ‘burning’. Check of je product je ook beschermt tegen uv A,  zodat je de A van ‘aging’ kunt voorkomen. Daarvoor is breedspectrum zonbescherming nodig en dat staat beschreven op je zonneproduct.

Over de beschermingsfactor moet ik trouwens vaak de precieze werking uitleggen. Vandaar dat ik het volgende ook graag nog met jullie deel. Spf50 beschermt niet beter dan spf15. Wel is de beschermingsduur veel langer bij het gebruik van spf50. Dat zit zo:  stel dat je huid zonder smeren normaliter na 15 minuten in de zon verbrandt. Gebruik je een zonbescherming met spf15, dan betekent het dat je huid met de crème 15 x 15 minuten beschermd is tegen verbranding. Dus 3 ½ uur. Gebruik je spf50, dan is je huid 50 x 15 minuten beschermd tegen verbranding. Dus 12 ½ uur.

Het is dus wel degelijk belangrijk om in de zomer te kiezen voor een hoge beschermingsfactor, gewoonweg omdat je waarschijnlijk dan veel langer buiten bent. In de winter hebben de meeste mensen genoeg aan een lagere factor. Want dan brengen we toch veel meer tijd binnen door.  Vandaar mijn advies: blijf smeren en gebruik altijd beschermende producten, maar gebruik de juiste spf die past bij het seizoen en je leefwijze.

Wil je er meer over weten? Deze maand vind je regelmatig informatie en weetjes over dit onderwerp op de socials van Elina’s Salon. En natuurlijk leggen mijn collega’s en ik je er alles over uit als je belt of langskomt aan de K.R. Poststraat.  Voel je welkom en we adviseren je hoe je je elk seizoen veilig in de zon kunt voelen.

Winnaar Beauty Award 2022 | Winnaar Schoonheidsspecialiste van het jaar regio Noord | Elinassalon